Peuterfeest

Peuterfeest

Reacties uitgeschakeld voor Peuterfeest

Voldoende en afwisselend spelenderwijs bewegen is belangrijk voor de ontwikkeling van jonge kinderen. Toch wordt er in de Nederlandse beweegrichtlijnen niets gezegd over kinderen jonger dan vier jaar. Landen om ons heen zoals België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hebben wel richtlijnen opgesteld voor deze jongste doelgroep en de WHO heeft in april 2019 een richtlijn gepubliceerd voor kinderen onder de vijf jaar. Deze geven allemaal aan dat kinderen ouder dan een jaar minimaal drie uur per dag actief moeten bewegen (allesoversport.nl, 2019).

Dat is niet voor niets. Het stimuleren van bewegen van 0-4 jarigen is belangrijk voor ondermeer:

  • het aanleren van persoonlijke, sociale en emotionele vaardigheden;
  • de bot- en spierontwikkeling;
  • de ontwikkeling van motorische vaardigheden;
  • de ontwikkeling van de hersenen, wat bijdraagt aan creativiteit, het probleemoplossend vermogen en het geheugen;
  • de preventie van overgewicht;
  • voldoende slaap.

Tegenwoordig is de buitenruimte echter drukker en minder veilig, wat het buiten spelen niet bevordert. Bovendien zijn er signalen dat het percentage inactiviteit op de Nederlandse kinderdagopvang hoog is. Daar bovenop neemt het beeldschermgebruik onder peuters toe en zitten ouders zelf ook steeds vaker in plaats van dat zij bewegen (allesoversport.nl, 2017).

Turnvereniging Return wil dan ook een steentje bijdragen aan het bewegen van met name jonge kinderen in de gemeente Teylingen. Dat sluit goed aan bij andere doelstellingen, zoals het vroeg ontdekken van (turn)talent en kinderen helpen om nieuwe vriendjes en vriendinnetjes te maken. Op vrijdag 3 januari organiseert Return daarom een beweegfeest voor peuters van 3-4 jaar in de sportzaal van sport- en recreatiecentrum De Wasbeek in Sassenheim. Vanaf 9:30 uur kan er een uur lang intensief worden geklommen en geklauterd, gegooid en gevangen, koppeltje geduikeld, gebalanceerd, geslingerd, gesprongen, gerold, gehuppeld en geschopt. Ouders kunnen blijven kijken, maar dat hoeft niet. De toegang is gratis.

 

Back to Top